Wat is Stress?

Wat is stress nou precies?

Iedereen kent het wel, je voelt je gespannen en gejaagd. maar wat is stress nou eigenlijk precies? Stress betekent dan ook niks anders dan druk.  Stress is een term uit de bouw, het is de kracht die wordt uitgevoerd op een voorwerp. Zelf het sterkste materiaal krijgt door stress op den duur haarscheurtjes. ieder mens heeft dan ook een ander stress niveau.

Goede stress

Stress is niet alleen een verkeerde vorm van spanning, een ongezonde en negatieve druk. Want naast deze vorm van stress, bestaat er ook een vorm van gezonde stress, die je nodig hebt in bepaalde momenten van je leven. Gezonde stress helpt je namelijk bij presteren, het verhoogt de concentratie, efficiëntie en alertheid, je kan dan zelfs terechtkomen in een langdurige positieve staat, de flow genoemd.

 

Adoptie proces bij stress

Negatieve stress

Stress komt veel vorm als symptoom van een burn-out, in de zin van dat je je zelf eisen oplegt, of opgelegd krijgt, die groter en zwaarder zijn dan je aankunt. het gaat om een juist evenwicht. De problemen ontstaan pas wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. De factoren van stress en jouw vermogen om die aan te kunnen slaan door naar de negatieve kant.

Stress kan niet alleen ontstaan door druk die jij jezelf oplegt, of die van buiten af, stress kan ook voorkomen bij banen of opdrachten, onder je niveau. Belastende omstandigheden die stress veroorzaken zijn erg verschillend, je kunt denken aan dagelijkse beslommeringen tot aan ingrijpend levensveranderingen. Het is belangrijk om goed te letten op voeding, rust en af en toe stil te staan bij je leven. Zeker als je niet wilt dat dit uitgroeit tot een burn-out.

Cortisol (stresshormoon)

Cortisol is een stress hormoon. De kunst is om zo min mogelijk van dit hormoon aan te maken, zodat er meer ruimte blijft voor testosteron. Je kan het zien als een weegschaal , hoe meer cortisol in je bloed, hoe minder ruimte voor testosteron. het effect van cortisol wordt vaak onderschat, en mensen maken deze hormoon veel te veel aan. Ook heeft het hormoon cortisol effect op hoe je eruit ziet. Het maakt je dikker, door vetopslag en dit heeft weer gevolgen voor je gezondheid. Net zoals het geval is bij een burn-out, stress of overspannenheid, kun je zeggen dat de maatschappij steeds meer vraagt. Veertig tot vijftig uur werken, kinderen, sociale contacten, sport etc. De druk van moeten en blijven gaan maakt het stresshormoon cortisol aan.

Cortisol kan zowel bij directe stress (bedreiging) als op lange termijn worden aangemaakt. Bij de goede versie herstelt je lichaam vanzelf weer tot normale waarden.