Zenmeditatie
Zen meditatie is heel populair in Nederland aan het worden. en terecht wat mij betreft. Ik ben zelf een beoefenaar van deze aandachts oefening. Meditatie is in alle vormen een geweldige vorm om in het hier en het nu te blijven. Verwacht echter geen makkelijke ontspanning. Zen Meditatie is zoals eerder gezegd een echte aandachtsoefening. Zen wordt ook wel Zazen genoemd. ‘Za’ betekent zitten. Je kunt Zazen dus zien als een zitmeditatie
De essentie van Zen meditatie is om de monkey mind te beheersen. Je gaat als het ware ‘dieper’ dan denken. Je probeert beelden en gedachten zo veel mogelijk te volgen
We zijn vaak geneigd om het lichaam, geest en de adem als iets wat los van elkaar staat te zien. Maar in Zen meditatie komen ze juist bij elkaar.
Lichaamshouding, ademhaling en je geest zijn daarom erg belangrijk bij Zen meditatie. Je lichaamshouding en de ademhaling zijn daarbij vooral ondersteunend aan de geest, om op deze manier je gedachtenstroom te kalmeren.
Hoe beoefen je zazen?
Je zithouding bij Zen meditatie
Wanneer je aan de slag wilt gaan met Zen meditatie is je zithouding erg belangrijk. In feite komt deze zithouding sterk overeen met een meditatie die je bij een Yogales of Mindfulness meditatie zou doen.
Traditioneel gezien is dit de lotushouding. Veel mensen zijn echter niet in staan om op deze manier te zitten, omdat er een bepaalde flexibiliteit en mobiliteit van je spieren en gewrichten is vereist.
Je kunt er daarom ook voor kiezen om in de halve-lotushouding, of de kwart-lotushouding te gaan zitten.
Als dit ook niet lukt kan je er voor kiezen om in de Burmese houding te gaan zitten.
Het kan misschien prettig zijn om hiervoor een meditatiekussen te gebruiken.
Ook kan je er nog voor kiezen om op je knieën te gaan zitten, of gewoon in een stoel. Wanneer je op je knieën gaat zitten, is het gebruik van een meditatiebankje misschien een goed idee.
Het belangrijkste is dat je rug recht is en dat de houding die je aanneemt ‘waardig’ is. Dit ondersteunt je meditatie.
Positie van de handen tijdens Zen meditatie
Tijdens de Zen meditatie hou je de handen in het kosmische mudra. Hierbij leg je de rechterhand met de handpalm naar boven in je schoot, en vervolgens leg je je linkerhand daarbovenop, ook met de handpalm naar boven. Als je linkshandig bent, dan doe je dit andersom.
Vervolgens laat je de topjes van de duimen van beide handen elkaar raken alsof ze een ei vasthouden.
Deze mudra ondersteund het naar binnen richten van je aandacht en het kalmeren van je gedachten.
De rug en nek bij Zen meditatie
Het belangrijkste tijdens je zithouding is je rug. Deze moet recht zijn. Dit betekent dat er een kleine holling in de onderrug is. Zorg dus dat je niet inzakt tijdens het zitten of dat je te veel naar links of naar rechts leunt.
Je kaaklijn is lichtjes teruggetrokken, alsof je met je kruin de hemel aan wilt raken.
Mond & Tong bij Zen meditatie
Hou je mond dicht en plaats je tong zachtjes tegen je gehemelte.
De ogen bij Zen meditatie
Traditioneel gezien hielden mensen die Zazen meditatie deden hun ogen ongeveer half open. bij praktisch elke vorm van meditatie.
Wil je het dus volgens de traditionele manier doen, hou je ogen dan open.
De ademhaling bij Zenmeditatie
Traditioneel gezien richtte Zen-meesters zich nooit op een bepaalde manier van ademhalen. Ze waren van mening dat de juiste manier van ademhalen automatisch bereikt werd als je de juiste houding aannam.
Toch zijn er een aantal richtlijnen waar je op kunt letten.
- Adem door de neus en niet door de mond (behalve als je neus verstopt zit).
- Richt je op het natuurlijke ritme van de ademhaling zoals deze in en uit je lichaam stroomt.
- De ademhalingen zijn natuurlijk en kalm. De inademing en uitademing verstoren elkaar nooit.
Mooie boeken over het fenomeen zen en meditatie:
1. Alle dagen Zen
2. KI Meditatie