Voeding

Darmbacteriën en de invloed op jouw stemming!

Uit onderzoek is gebleken dat stressvolle ervaringen een effect hebben op onze darmflora. Door gevarieerd te eten, blijft je darmflora gevarieerd en verbeteren je spijsvertering de gezondheid van je hersenen en algehele immuunsysteem. Ons westerse voedsel zorg echter voor afname van verschillende bacteriën in onze darmen. Terwijl die bacteriën juist zo van belang zijn. Je darmbacteriën bevatten meer cellen en genetisch materiaal dan de rest van je hele lichaam. Steeds meer onderzoek toont aan dat er direct verband is tussen de staat je van je darmflora en depressie en andere psychische aandoeningen. Wat doen die bacteriën dan voor ons? Ze dragen bij aan de afbraak van het voedsel dat we eten en werken aan vitamines en hormonen die ons gezond houden.

Ze beschermen het lichaam tegen schadelijke stoffen en schimmels. Het is dan ook belangrijk dat we proberen te voorkomen dat die darmbacteriën verminderen. Lastig in deze stressvolle samenleving waar de dieetgoeroe’s je om de oren vliegen. Diëten gebaseerd op eiwitrijk voedsel, de koolhydraatarme diëten, vetarme diëten of het bewust veranderen van je levensstijl. Meerdere laboratoriumtesten wijzen uit dat een dieet met meer groentes de kans op depressie en angst verminderen en voedsel met veel suiker vergroot die kans juist. Onderzoekers durven te stellen dat je voeding kunt zien als een zelfstandige behandelmethode voor depressie en angsten. Vers voedsel kan symptomen drastisch verminderen, misschien niet voor iedereen maar wel voor velen. Onze junkfoodmaatschappij draagt aan de toename van psychische aandoeningen. Diëten die een goede uitwerking hebben op onze darmen zijn:

  • het mediterane dieet
  • het Japanse dieet
  • het Noors/Scandinavisch dieet

Vitamines die invloed hebben op depressie

Vitamines zijn ook van belang. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine D door ontstekingsremmende werking bijdraagt aan een rijke en evenwichtige darmflora. Vitamine B9 heeft een remmend effect op depressie.